Oblicz sumy szeregów

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Oblicz sumy szeregów

Post autor: peresbmw »

Oblicz sumę szeregu
\(\sum_{n=1}^{ \infty } \frac{2^n+3^n}{6^n} \)

Zastosuj wzór na sumę szeregu geometrycznego.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Oblicz sumy szeregów

Post autor: kerajs »

\(= \sum_{n=1}^{ \infty } (( \frac{1}{3} )^n+( \frac{1}{2} )^n) = \frac{ \frac{1}{3} }{1-\frac{1}{3} }+ \frac{\frac{1}{2} }{1-\frac{1}{2} } =\frac{3}{2} \)
ODPOWIEDZ