Wykorzystując metodę ulepszonego Eulera (Huena) wyznaczyć przybliżone rozwiązanie y(t) następującego zagadnienia początkowego:
\(\frac{dy}{dt}=\frac{\sqrt{y}}{3(1+t)}\)
\(y(0)=4\)
\(t\in[0,4]\)
dla kroków czasowych :
h=1/2 ; h=1/4; h=1/8; h=1/16; h=1/32
Równanie różniczkowe zwyczajne I rzędu
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Równanie różniczkowe zwyczajne I rzędu
\(\frac{dy}{\sqrt{y}} = \frac{dt}{3(1 + t)}\)
i całkujesz
\(\sqrt{y} =\frac{\ln(3+3t)}{6} + C'\)
lub
\(\sqrt{y} = \frac{\ln(3+3t)}{6} +\ln C \)
\(y(t) = \ln^2 C(3+3t)^{1/6}\)
podstawiasz warunek brzegowy i wyznaczasz C = 6,15
i całkujesz
\(\sqrt{y} =\frac{\ln(3+3t)}{6} + C'\)
lub
\(\sqrt{y} = \frac{\ln(3+3t)}{6} +\ln C \)
\(y(t) = \ln^2 C(3+3t)^{1/6}\)
podstawiasz warunek brzegowy i wyznaczasz C = 6,15
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl