hiperbola, punkt styczności
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
hiperbola, punkt styczności
Hiperbola zadana wzorem \(f(x) = \frac{2015}{x}\) określona jest dla \(x>0\). Styczna do tej hiperboli odcina z pierwszej ćwiartki układu współrzędnych pewien trójkąt. Wykaż, że pole tego trójkąta nie zależy od wyboru punktu styczności.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: hiperbola, punkt styczności
Rodzina stycznych do wykresu \(f(x) = \frac{2015}{x}\wedge D=\rr_+\) ma postać
\(y=-\frac{2015}{m^2}(x-m)+\frac{2015}{m}\wedge m\in\rr_+\)
Styczne te przecinają dodatnie półosie układu w punktach \(\left(0, \frac{4030}{m}\right)\) oraz \((2m,0)\), zatem
\(S_\Delta=\frac{1}{2}\cdot\frac{4030}{m}\cdot 2m=4030\)
Pozdrawiam
\(y=-\frac{2015}{m^2}(x-m)+\frac{2015}{m}\wedge m\in\rr_+\)
Styczne te przecinają dodatnie półosie układu w punktach \(\left(0, \frac{4030}{m}\right)\) oraz \((2m,0)\), zatem
\(S_\Delta=\frac{1}{2}\cdot\frac{4030}{m}\cdot 2m=4030\)
Pozdrawiam
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: