Styczna do wykresu funkcji \(f\) jest prostopadła do prostej \(m\). Wyznacz współrzędne punktu (punktów) styczności \(P\).
\(f(x) = x^4 -2x^2\)
\( m: 2x+48y-3=0\)
Punkty styczności wykresu funkcji i prostej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Punkty styczności
\(f(x)=x^4-2x^2\\m:y=-\frac{1}{24}x+\frac{1}{16}\\prostopadła \;do\;m\;;y=24x+b\\f'(x)=24\;\;\;czyli\;\;\;4x^3-4x=24\\x^3-x-6=0\\x=2\\f(2)=2^4-2\cdot 2^2=8\\P=(2;8)\\styczna\\y=24x+b\\8=24\cdot 2+b\;\;\;\;\;to\;\;\;\;b=-40\\y=24x-40\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3512
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1923 razy
Re: Punkty styczności
\(y=f(x) = x^4 -2x^2\wedge D=\rr\)
\(y'=f'(x)=4x^3-4x\wedge D'=D\)
\( m: y=-\frac{1}{24}x+\frac{1}{16}\) będzie prostopadła do stycznej, o ile
\((4x^3-4x)\cdot\left(-\frac{1}{24}\right)=-1\)
\(x^3-x-6=0\)
jedynym rzeczywistym pierwiastkiem jest \(x=2\), zatem \(P(2,\ 8 )\)
Pozdrawiam
\(y'=f'(x)=4x^3-4x\wedge D'=D\)
\( m: y=-\frac{1}{24}x+\frac{1}{16}\) będzie prostopadła do stycznej, o ile
\((4x^3-4x)\cdot\left(-\frac{1}{24}\right)=-1\)
\(x^3-x-6=0\)
jedynym rzeczywistym pierwiastkiem jest \(x=2\), zatem \(P(2,\ 8 )\)
Pozdrawiam
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: