Wykazać ,że równość
\(x^{2}-cosx=0\)
ma dokładnie dwa rozwiązania
Wykazać ,że równość
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Wykazać ,że równość
Ponieważ funkcja
\(y=f(x)=x^{2}-\cos x\)
jest parzysta, to można zauważyć, że
-) jest ciągła w \([0;\ +\infty)\)
-) jest rosnąca w \([0;\ +\infty)\), czyli tam różnowartościowa
-) \(f(0)=-1<0, \ f(1)\approx 1^2-\cos\frac{\pi}{3}=0,5>0\), czyli na mocy własności Darbouix ma pierwiastek w \((0;\ 1)\)
Podsumowując - teza prawdziwa
Pozdrawiam
\(y=f(x)=x^{2}-\cos x\)
jest parzysta, to można zauważyć, że
-) jest ciągła w \([0;\ +\infty)\)
-) jest rosnąca w \([0;\ +\infty)\), czyli tam różnowartościowa
-) \(f(0)=-1<0, \ f(1)\approx 1^2-\cos\frac{\pi}{3}=0,5>0\), czyli na mocy własności Darbouix ma pierwiastek w \((0;\ 1)\)
Podsumowując - teza prawdziwa
Pozdrawiam
-
- Rozkręcam się
- Posty: 49
- Rejestracja: 05 maja 2020, 16:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9 razy
- Płeć:
Re: Wykazać ,że równość
\(f(x) = x^2 - cos x\)
\(f'(x) = 2x+sin x\)
oraz \(f(0)=-1\)
Jest takie twierdzenie nie pamiętam dokładnie nazwy ale w skrócie mówi ono że:
\(a<b\)
jeżeli \(f(a)*f(b)<0\) oraz \(f(x) \) jest ciągła w przedziale \( (a,b)\) to w przedziale \((a,b)\) funkcja \(f(x)\) ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
ponieważ nasza funkcja oprócz tego że jest ciągła jest także odpowiednio malejąco lub rosnąca w przedziałach \((-\infty ;0)\);\((0;\infty)\) to w powyższych przedziałach nie może mieć więcej niż jednego miejsca zerowego a zatem ma dokładnie jedno miejsce zerowe w każdym z przedziałów \((-\infty ;0)\);\((0;\infty)\) czyli razem dokładnie dwa miejsca zerowe
q.e.d.
\(f'(x) = 2x+sin x\)
- \(f'(x)<0 \leftrightarrow x<0 \in f(x) maleje \)
- \(f'(x)=0 \leftrightarrow x=0 \)
- \(f'(x)>0 \leftrightarrow x>0 \in f(x) rośnie\)
oraz \(f(0)=-1\)
Jest takie twierdzenie nie pamiętam dokładnie nazwy ale w skrócie mówi ono że:
\(a<b\)
jeżeli \(f(a)*f(b)<0\) oraz \(f(x) \) jest ciągła w przedziale \( (a,b)\) to w przedziale \((a,b)\) funkcja \(f(x)\) ma przynajmniej jedno miejsce zerowe
ponieważ nasza funkcja oprócz tego że jest ciągła jest także odpowiednio malejąco lub rosnąca w przedziałach \((-\infty ;0)\);\((0;\infty)\) to w powyższych przedziałach nie może mieć więcej niż jednego miejsca zerowego a zatem ma dokładnie jedno miejsce zerowe w każdym z przedziałów \((-\infty ;0)\);\((0;\infty)\) czyli razem dokładnie dwa miejsca zerowe
q.e.d.
Pozdrawiam
Sciurius
Sciurius