Całka krzywoliniowa zorientowana.

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Jvlkv_Kw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Całka krzywoliniowa zorientowana.

Post autor: Jvlkv_Kw »

Witam, mam do zrobienia kilka przykładów i bardzo proszę o rozwiązanie jednego z nich ponieważ chciałabym następne rozwiązać sama. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc, a treść brzmi:

Obliczyć całki krzywoliniowe zorientowane z podanych pól wektorowych po wskazanych łukach
(zorientowanych zgodnie z parametryzacją):
a) \(F(x,y,z)=(y,z,x)\); Łuk to odcinek AB gdzie \(A=(1,-1,2)\) oraz \(B=(0,2,3)\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka krzywoliniowa zorientowana.

Post autor: panb »

Jvlkv_Kw pisze: 05 maja 2020, 16:27 Witam, mam do zrobienia kilka przykładów i bardzo proszę o rozwiązanie jednego z nich ponieważ chciałabym następne rozwiązać sama. Z góry serdecznie dziękuję za pomoc, a treść brzmi:

Obliczyć całki krzywoliniowe zorientowane z podanych pól wektorowych po wskazanych łukach
(zorientowanych zgodnie z parametryzacją):
a) \(F(x,y,z)=(y,z,x)\); Łuk to odcinek AB gdzie \(A=(1,-1,2)\) oraz \(B=(0,2,3)\)
Najpierw parametryzujemy łuk (tu: odcinek):
\[\displaystyle \vec{AB}=[0-1,2-(-1),3-2]=[-1,3,1] \So \breve{AB}: \begin{cases} x(t)=1-t\\y(t)=-1+3t\\z(t)=2+t\end{cases}\,\,\, 0\le t \le 1 \So \begin{cases}x'(t)=-1\\y'(t)=3\\z'(t)=1 \end{cases} \]
Teraz zajmijmy się siłą: \(\vec{F}=P(x,y,z)\vec{i}+Q(x,y,x)\vec{j}+R(x,y,z)\vec{k}\). Tutaj \(P(x,y,z)=y,\,\, Q(x,y,z)=z,\,\, R(x,y,z)=x\)
Mamy policzyć całkę \(\displaystyle \int_{\breve{AB}}Pdx+Qdy+Rdz\)
\[\displaystyle \int_{\breve{AB}}ydx+zdy+xdz= \int_{0}^{1} \left[(-1+3t) \cdot (-1)+(2+t) \cdot 3+(1-t) \cdot 1 \right] {dt} = \int_{0}^{1}(8-t){dt}= \frac{15}{2} \]
Jvlkv_Kw
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:13
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Całka krzywoliniowa zorientowana.

Post autor: Jvlkv_Kw »

Dziękuję ślicznie!
ODPOWIEDZ