Ciągłość funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Amtaz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:17
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Ciągłość funkcji

Post autor: Amtaz »

Wyznaczyć punkty i zbadać ciągłość funkcji
\(f:(-1,+\infty)\rightarrow R\)
\(f(x)=\displaystyle \lim_{n \to \infty}\frac{x^{2}}{1+x^{n}}\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: kerajs »

Tu nie ma punktów nieciągłości.
Na zadanym przedziale funkcja jest ciągła dla dowolnego n.

EDIT 9.05.2020 , 8:00
Sorki, coś mi się pozajączkowało.
Amtaz
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 maja 2020, 16:17
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: Amtaz »

Jak to wykazać i te punkty wyznaczyć ?
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Ciągłość funkcji

Post autor: radagast »

Amtaz pisze: 05 maja 2020, 16:21 Wyznaczyć punkty i zbadać ciągłość funkcji
\(f:(-1,+\infty)\rightarrow R\)
\(f(x)=\displaystyle \lim_{n \to \infty}\frac{x^{2}}{1+x^{n}}\)
\(f(x)= \begin{cases} x^2 \ \ \ \ dla \ x \in (-1,1)\\ \frac{1}{2} \ \ \ dla\ x=1\\ 0 \ \ \ dla\ x >1\end{cases} \)
No to nie jest ciągła w 1 i jest to jedyny punkt nieciągłości.
ODPOWIEDZ