Granica funkcji jednostronna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Granica funkcji jednostronna
Powie mi ktoś gdzie tutaj jest błąd? :
\(\Lim_{x\to -\sqrt{7} ^-} \frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}\) \(= \frac{2 \sqrt{7}+3 }{(x^2 -7)(x-1)} = \frac{2 \sqrt{7}+3 }{(x- \sqrt{7})(x+ \sqrt{7})(x-1) } = \frac{2 \sqrt{7}+3 }{-2 \sqrt{7} \cdot 0^- \cdot (- \sqrt{7}-1) } = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+ \cdot (- \sqrt{7} - 1) }= \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^- \cdot 0^-} = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+} = + \infty\)
\(\Lim_{x\to -\sqrt{7} ^-} \frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}\) \(= \frac{2 \sqrt{7}+3 }{(x^2 -7)(x-1)} = \frac{2 \sqrt{7}+3 }{(x- \sqrt{7})(x+ \sqrt{7})(x-1) } = \frac{2 \sqrt{7}+3 }{-2 \sqrt{7} \cdot 0^- \cdot (- \sqrt{7}-1) } = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+ \cdot (- \sqrt{7} - 1) }= \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^- \cdot 0^-} = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+} = + \infty\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
\(Amtematiksonn pisze: ↑04 maja 2020, 13:58 Powie mi ktoś gdzie tutaj jest błąd? :
\(\Lim_{x\to -\sqrt{7} ^-} \frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}\) \(= \frac{2 \sqrt{7}+3 }{(x^2 -7)(x-1)} = \frac{2 \sqrt{7}+3 }{(x- \sqrt{7})(x+ \sqrt{7})(x-1) } = \frac{2 \sqrt{7}+3 }{-2 \sqrt{7} \cdot 0^- \cdot (- \sqrt{7}-1) } = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+ \cdot (- \sqrt{7} - 1) }= \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^- \cdot 0^-} = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+} = + \infty\)
\Lim_{x\to -\sqrt{7}^-}\frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}=\Lim_{x\to -\sqrt{7}^-}\frac{-2x+3}{(x^2-7)(x-1)}=[\frac{2\sqrt{7}+3}{0^+\cdot (-2\sqrt{7}-1)}]=[\frac{2\sqrt{7}+3}{0^-}]=-\infty\)
pierwsze zero powinno mieć +, tak jak miałoAmtematiksonn pisze: ↑04 maja 2020, 13:58 Powie mi ktoś gdzie tutaj jest błąd? :
\([\frac{2 \sqrt{7}+3}{0^- \cdot 0^-} = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+} = + \infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
czyli powinno być \(0^- \cdot 0^+ = 0^-\) ? Tak powinno być w mianowniku? Czy po prostu jakbym odjął \(-\sqrt{7}-1\) to by wyszło około \(-3,64\) i jak to pomnożę przez \(0^+\) to mi wyjdzie końcowy wynik \(- \infty\) ? W sensie nie rozumiem za bardzo dlaczego powinno być \(0^+ \cdot 0^-\) ? Czy ja coś źle zrozumiałem?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
a czemu zmieniłeś znak zeru? W pierwszym ułamku pierwsze zero ma plusa, w w drugim już ma minusaAmtematiksonn pisze: ↑04 maja 2020, 13:58
\( \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+ \cdot (- \sqrt{7} - 1) }= \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^- \cdot 0^-} = \frac{2 \sqrt{7}+3}{0^+} = + \infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
bo ja wymnożyłem \(0^+\) osobno przez \(-\sqrt{7}\) i \(-1\)
Ostatnio zmieniony 04 maja 2020, 14:21 przez Amtematiksonn, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
źle wymnożyłeś
\(a(-b-c)=-ab-ac\)
\(a(-b-c)=-ab-ac\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
Dobra już widzę co źle zrobiłem , dziękuje za pomoc, czyli \(0^- - 0^- = 0^-\) ?
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
A jak mam taką samą granicę tylko z prawej strony to też mi zły wynik wychodzi a wydaje mi się że wszystko robię dobrze tym razem :/ :
\(\Lim_{x\to -\sqrt{7} ^+} \frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}\)
\(\Lim_{x\to -\sqrt{7} ^+} \frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Granica funkcji jednostronna
\(\Lim_{x\to -\sqrt{7}^+}\frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}=\Lim_{x\to -\sqrt{7}^+}\frac{-2x+3}{(x^2-7)(x-1)}=[\frac{2\sqrt{7}+3}{0^-\cdot (-2\sqrt{7}-1)}]=[\frac{2\sqrt{7}+3}{0^+}]=+\infty\)Amtematiksonn pisze: ↑04 maja 2020, 16:57 A jak mam taką samą granicę tylko z prawej strony to też mi zły wynik wychodzi a wydaje mi się że wszystko robię dobrze tym razem :/ :
\(\Lim_{x\to -\sqrt{7} ^+} \frac{-2x+3}{x^3 - x^2 - 7x +7}\)
wytłumaczę mianownik:
\((x^2-7)(x-1)\)
wiadomo, że \(x\to -\sqrt{7}^+\)
\(x-1\) będzie wtedy dążyło do \(-\sqrt{7}-1\)
żeby obliczyć do czego będzie dążyć pierwszy nawias, rysujesz sobie parabolę \(x^2-7\), jeżeli \(x\) dążą do \(-\sqrt{7}\) z prawej strony, to wartości funkcji biegną do zera, ale po wartościach ujemnych, więc \(x^2-7\) dąży do zera z minusem
a w pierwszym przykładzie: x dążył do \(-\sqrt{7}\) z lewej strony, więc parabola "leciała" do zera po wartościach dodatnich, stąd \(0^+\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć: