Całka krzywoliniowa zorientowana

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Całka krzywoliniowa zorientowana

Post autor: mela1015 »

\( \int_{AB} xdx+xydy\), gdzie AB jest częścią okręgu \(x^2+y^2=16\) leżącym w pierwszej ćwiartce układu współrzędnych od punktu \(A=(0,4)\) do punktu \(B=(4,0)\)


Czy tutaj zarówno \(x,y \in (0,4)\) ? Wtedy \( \int_{0}^{4}xdx+ \int_{0}^{4}xydy \)?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka krzywoliniowa zorientowana

Post autor: panb »

Nie. Iksy tak się mogą zmieniać, ale igreki nie. \(0\le y \le \sqrt{16-x^2} \)
ODPOWIEDZ