Oblicz granicę:
\(\Lim_{x\to -\infty} \frac{x^4 + x^3 + 1}{x^2 + x}\)
Dlaczego jak wyłączę \(x^2\) w mianowniku i liczniku to mi wychodzi symbol nieoznaczony? pomocy :/
łatwa granica
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: łatwa granica
Ale w liczniku wtedy wyjdzie \(x^2 + x + 1/x^2 = \infty - \infty\) ? czy coś źle mówię ?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: łatwa granica
\(\Lim_{x\to -\infty}\frac{x^4(1+\frac{1}{x}+\frac{1}{x^4})}{x^2(1+\frac{1}{x})}=\Lim_{x\to -\infty}\frac{x^2(1+\frac{1}{x}+\frac{1}{x^4})}{(1+\frac{1}{x})}=[\frac{\infty \cdot 1}{1}]=\infty\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: łatwa granica
\(\frac{x^4+x^3+1}{x^2+x}=\frac{x^3(x+1)+1}{x(x+1)}=\frac{x^3(x+1)}{x(x+1)}+\frac{1}{x(x+1)}=x^2+\frac{1}{x(x+1)}\)
\( \Lim_{x\to -\infty}(x^2+\frac{1}{x(x+1)})=+\infty+\frac{1}{\infty}=+\infty+0=+\infty\)
\( \Lim_{x\to -\infty}(x^2+\frac{1}{x(x+1)})=+\infty+\frac{1}{\infty}=+\infty+0=+\infty\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.