Całka zorientowana

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Całka zorientowana

Post autor: mela1015 »

Obliczyć całkę krzywoliniową niezorientowaną:
\( \int_{K} (x+y)dx +x \sqrt{y}dy \), gdzie K jest krzywą zamkniętą utworzoną przez linie: \(y^2=-x+2\) oraz \(x=0\)

Czy tutaj musimy korzystać z parametryzacji? Jeśli tak jak ją wyznaczyć mając te dwie linie ?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka zorientowana

Post autor: panb »

mela1015 pisze: 03 maja 2020, 11:53 Obliczyć całkę krzywoliniową niezorientowaną:
\( \int_{K} (x+y)dx +x \sqrt{y}dy \), gdzie K jest krzywą zamkniętą utworzoną przez linie: \(y^2=-x+2\) oraz \(x=0\)

Czy tutaj musimy korzystać z parametryzacji? Jeśli tak jak ją wyznaczyć mając te dwie linie ?
Myślę, że nie trzeba parametryzować. Popatrz na obrazek
rys.png
rys.png (30.67 KiB) Przejrzano 1210 razy
\[D=\{(x,y): -\sqrt2 \le y \le \sqrt2,\,\,\, 0 \le x \le y^2+2\}\]
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całka zorientowana

Post autor: mela1015 »

\[D=\{(x,y): -\sqrt2 \le y \le \sqrt2,\,\,\, 0 \le x \le y^2+2\}\]


Jak będzie wyglądał wzór, który można tutaj wykorzystać do obliczenia całki?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Całka zorientowana

Post autor: korki_fizyka »

Tam gdzie całkujesz po dx wstawiasz granice iksa, a tam gdzie po dy granice igreka, reszta to zwykłe całkowanie.
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?f=37&t=90211
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całka zorientowana

Post autor: mela1015 »

Skąd \(0 \le x \le y^2+2\) ?
Nie powinno być \(0 \le x \le 2-y^2\) ?
Powinno.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka zorientowana

Post autor: panb »

mela1015 pisze: 04 maja 2020, 09:15 \[D=\{(x,y): -\sqrt2 \le y \le \sqrt2,\,\,\, 0 \le x \le 2-y^2\}\]


Jak będzie wyglądał wzór, który można tutaj wykorzystać do obliczenia całki?
\(\displaystyle \int_{-\sqrt2}^{\sqrt2} \int_{0}^{2-y^2} \left( \sqrt{y}-1 \right){dx}{dy} \)
ODPOWIEDZ