wykorzystując różniczkę obliczyć przybliżona wartość wyrażenia
\( \frac{0,98^{1,01}}{1,03^{2,01}} \)
czy tutaj będzie funkcja trzech zmiennych?
\(f(x,y,z)= \frac{x^y}{z^{1+y}} \) ?
wykorzystując różniczkę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wykorzystując różniczkę
Tak będzie.
\(f(x_0+\Delta x,y_0+\Delta y,z_0+\Delta z)\approx f(x_0,y_0,z_0)+ \frac{ \partial f}{ \partial x}\Delta x+ \frac{ \partial f}{ \partial y}\Delta y+\frac{ \partial f}{ \partial z}\Delta z\)
\(f(x_0+\Delta x,y_0+\Delta y,z_0+\Delta z)\approx f(x_0,y_0,z_0)+ \frac{ \partial f}{ \partial x}\Delta x+ \frac{ \partial f}{ \partial y}\Delta y+\frac{ \partial f}{ \partial z}\Delta z\)