Stosując całki podwójne oblicz pole trójkąta

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Stosując całki podwójne oblicz pole trójkąta

Post autor: EatonFS »

Stosując całki podwójne oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach A(-2,-2), B(1,1), C(0,2).
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Stosując całki podwójne oblicz pole trójkąta

Post autor: panb »

rys.png
rys.png (19.16 KiB) Przejrzano 1054 razy
Korzystając z rysunku:
prosta AB: y=x
prosta BC: y=-x+2
Prosta AC: y=2x+2

\(\displaystyle P_{\Delta}= \int_{-2}^{0}dx \int_{x}^{2x+2}dy+ \int_{0}^{1}dx \int_{x}^{-x+2}dy =\ldots =3 \)
ODPOWIEDZ