Wyznaczyć całkę w obszarze D

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Wyznaczyć całkę w obszarze D

Post autor: MartaaKo »

a) \(\int_{}^{} \int_{D}^{} (x+y)dxdy~~ gdzie , D:y=x-4, y=-1, y=1, y^2=x\)
b) \(\int_{}^{} \int_{D}^{} \frac{x^3}{y^2} dxdy ~~D=\){\((x,y):y= \frac{1}{x} , y=x, y= \frac{x}{4} , x>0\)}
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć całkę w obszarze D

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć całkę w obszarze D

Post autor: panb »

MartaaKo pisze: 27 kwie 2020, 22:33 a) \(\int_{}^{} \int_{D}^{} (x+y)dxdy~~ gdzie , D:y=x-4, y=-1, y=1, y^2=x\)
b) \(\int_{}^{} \int_{D}^{} \frac{x^3}{y^2} dxdy ~~D=\){\((x,y):y= \frac{1}{x} , y=x, y= \frac{x}{4} , x>0\)}
rys.png
Podam obszary, całki spróbuj samodzielnie, ok? W tym przypadku obszar normalny jest względem osi OY (\(y=x-4 \So x=y+4\) )
Zakreskowany obszar \(D=\{(x,y): -1\le y \le 1,\,\,\, y^2 \le x \le y+4\}\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wyznaczyć całkę w obszarze D

Post autor: panb »

MartaaKo pisze: 27 kwie 2020, 22:33
b) \(\int_{}^{} \int_{D}^{} \frac{x^3}{y^2} dxdy ~~D=\){\((x,y):y= \frac{1}{x} , y=x, y= \frac{x}{4} , x>0\)}
rys.png
rys.png (41.82 KiB) Przejrzano 943 razy
Tym razem D składa się z dwóch obszarów
\(\displaystyle D=\{(x,y): \le x \le 1, \,\,\, \frac{x}{4} \le y \le x \} \cup \{(x,y): 1\le x \le 2,\,\,\,\frac{x}{4} \le y \le \frac{1}{x} \}\)
ODPOWIEDZ