Zamienic kolejność całkowania

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MartaaKo
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 27 kwie 2020, 21:07
Podziękowania: 27 razy

Zamienic kolejność całkowania

Post autor: MartaaKo »

Cześć, czy mógł by mi ktoś pomóc?

Zamienic kolejność całkowania
\( \int_{-6}^{2} dx \int_{ \frac{1}{4}x^2-1 }^{2-x} f(x,y)dy\)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Zamienic kolejność całkowania

Post autor: kerajs »

\(=\int_{-1}^0(\int_{-2\sqrt{y+1}}^{2\sqrt{y+1}}f(x,y)dx)dy+\int_{0}^8(\int_{-2\sqrt{y+1}}^{2-y}f(x,y)dx)dy\)
ODPOWIEDZ