oblicz długość łuku krzywej
x(t)=4cost
y(t)=1+4sint
od punktu A=(4,1) do B=(0,5)
oblicz długość łuku krzywej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: oblicz długość łuku krzywej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: oblicz długość łuku krzywej
To powinnam policzyć dwie całki jedna w przedziale 0 do 4 a druga 1 do 5?
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: oblicz długość łuku krzywej
Punkt (4,1) krzywa przyjmuje dla \(t=0\), a punkt (0, 5) jest dla \(t= \frac{ \pi }{2} \). I stąd granice całkowania:
\(L=\int_{0}^{\frac{ \pi }{2} } \sqrt{(-4\sin t)^2+(4\cos t)^2} dt=2 \pi \)
Ps
Długość krzywej można podać od razu, gdyż krzywą jest ćwiartka okręgu o promieniu 4 i środku (0,1):
\( \frac{1}{4} \cdot 2 \pi \cdot 4=2 \pi \)
\(L=\int_{0}^{\frac{ \pi }{2} } \sqrt{(-4\sin t)^2+(4\cos t)^2} dt=2 \pi \)
Ps
Długość krzywej można podać od razu, gdyż krzywą jest ćwiartka okręgu o promieniu 4 i środku (0,1):
\( \frac{1}{4} \cdot 2 \pi \cdot 4=2 \pi \)
Re: oblicz długość łuku krzywej
cześć rozpisałam to zadanie w ten sposób:
\( \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{(-4sint)^2+(4cost)^2} dt= \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{16sin^2t+16cos^2t} dt= \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{16(sin^2t+cos^2t)} dt=\int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{16} dt=[4t]^ \frac{ \pi }{2} _0=2 \pi \)
i dostałam odpowiedź zwrotną że są błędy w zapisie całki niewłaściwej, czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie ten błąd jest? bo ja nie widzę.
\( \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{(-4sint)^2+(4cost)^2} dt= \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{16sin^2t+16cos^2t} dt= \int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{16(sin^2t+cos^2t)} dt=\int_{0}^{ \frac{ \pi }{2} } \sqrt{16} dt=[4t]^ \frac{ \pi }{2} _0=2 \pi \)
i dostałam odpowiedź zwrotną że są błędy w zapisie całki niewłaściwej, czy może mi ktoś podpowiedzieć gdzie ten błąd jest? bo ja nie widzę.
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: oblicz długość łuku krzywej
Ja także nie widzę błędu. Ponadto powyżej masz ten sam wynik otrzymany bez całek.
A może, z nieznanego mi powodu, sprawdzający chce liczyć pozostałą część okręgu?
A może, z nieznanego mi powodu, sprawdzający chce liczyć pozostałą część okręgu?