Różniczkowanie funkcji wielu zmiennych

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wiktoria123456
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 25 mar 2020, 21:22
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Różniczkowanie funkcji wielu zmiennych

Post autor: wiktoria123456 »

Niech \(f: R^2 \to R\) będzie określona wzorem
\(f(x,y)= x^2y-3xy+3\)
Uzasadnij że \(f\) jest różniczkowalna i zapisz jej różniczkę dla dowolnego \((x,y)\) wzorem.
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2020, 14:07 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Różniczkowanie funkcji wielu zmiennych

Post autor: panb »

wiktoria123456 pisze: 26 kwie 2020, 13:26 Niech \(f: R^2 \to R\) będzie określona wzorem
\(f(x,y)= x^2y-3xy+3\)
Uzasadnij że \(f\) jest różniczkowalna i zapisz jej różniczkę dla dowolnego \((x,y)\) wzorem.
To przecież nietrudne, jak się znajdzie definicję .

\[df(x,y)= \frac{ \partial f}{ \partial x}dx+ \frac{ \partial f}{ \partial y} dy \]

Dasz radę zapisać?
wiktoria123456
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 25 mar 2020, 21:22
Podziękowania: 5 razy
Płeć:

Re: Różniczkowanie funkcji wielu zmiennych

Post autor: wiktoria123456 »

Tak, juz wiem, dziękuje
ODPOWIEDZ