cześć, nie rozumiem co mam w tym zadaniu zrobić:
Całkę podwójną \( \int_{}^{} \int_{D}^{} f(x,y) dxdy\) zamienić na całki iterowane, jeżeli obszar D(narysować obszar D) ograniczony jest krzywymi:
a) \(x^2+y=2, y^3=x^2\)
b) \(x^2+y^2=4, y=2x-x^2, x=0, x,y \ge 0\)
c)\(x^2-4x+y^2+6y-51=0\)
Proszę o pomoc.
całka podwójna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: całka podwójna
Masz narysować obszar D, odczytać z niego granice całkowania i wpisać je w całce.
Przykładowo, dla c) rysujesz okrąg \((x-2)^2+(y+3)^2=8^2\)odczytujesz z niego granice całkowania i wpisujesz je w całkę dostając:
\(\int_{-6}^{10}(\int_{ -3-\sqrt{8^2-(x-2)^2} }^{-3+\sqrt{8^2-(x-2)^2} } f(x,y)dy)dx\)
Przykładowo, dla c) rysujesz okrąg \((x-2)^2+(y+3)^2=8^2\)odczytujesz z niego granice całkowania i wpisujesz je w całkę dostając:
\(\int_{-6}^{10}(\int_{ -3-\sqrt{8^2-(x-2)^2} }^{-3+\sqrt{8^2-(x-2)^2} } f(x,y)dy)dx\)