wyznacz ekstrema lokalne \(z=1- \sqrt{x^2+y^2} \) policzyłam pochodne po x i po y ale nie umiem sobie poradzić z wyliczeniem tego punktu jak przyrównuje pochodne do zera
proszę o pomoc.
wyznacz ekstrema lokalne
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wyznacz ekstrema lokalne
Nie, nie musisz. Należy jednak uzasadnić dlaczego akurat tam jest maksimum.
Ps
Nie rozumiem jak z warunku koniecznego:
\( \begin{cases} \frac{-1}{2 \sqrt{x^2+y^2} } \cdot 2x=0 \\ \frac{-1}{2 \sqrt{x^2+y^2} } \cdot 2y=0 \end{cases} \)
nie umiesz wyliczyć jedynego możliwego punktu:
\( \begin{cases} x=0 \\y=0 \end{cases} \)
Ps
Nie rozumiem jak z warunku koniecznego:
\( \begin{cases} \frac{-1}{2 \sqrt{x^2+y^2} } \cdot 2x=0 \\ \frac{-1}{2 \sqrt{x^2+y^2} } \cdot 2y=0 \end{cases} \)
nie umiesz wyliczyć jedynego możliwego punktu:
\( \begin{cases} x=0 \\y=0 \end{cases} \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: wyznacz ekstrema lokalne
Skoro dla punktu (0,0) zachodzi \(z(0,0)=1\), a w dowolnym otoczeniu tego punktu \(z<1\), to w (0,0) jest maksimum funkcji z.
Pewnie można to ładnie ozdobić kwantyfikatorami, lecz sens będzie taki sam.
Pewnie można to ładnie ozdobić kwantyfikatorami, lecz sens będzie taki sam.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: wyznacz ekstrema lokalne
A bez kwantyfikatorów można tak:
jak odejmujesz od jedynki coś dodatniego, to zawsze otrzymasz mniej niż 1.
Jedynkę otrzymasz tylko wtedy gdy odejmiesz zero, a \(\sqrt{...}=0 \) wtedy, gdy jest to pierwiastek z zera .
Pisać dalej, czy wystarczy?
jak odejmujesz od jedynki coś dodatniego, to zawsze otrzymasz mniej niż 1.
Jedynkę otrzymasz tylko wtedy gdy odejmiesz zero, a \(\sqrt{...}=0 \) wtedy, gdy jest to pierwiastek z zera .
Pisać dalej, czy wystarczy?