całka podwójna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

całka podwójna

Post autor: enta »

obliczyć całkę \( \int_{}^{} \int_{D}^{} (x^2+y)dxdy\) po obszarze D określonym nierównościami \(x+y \le 1\), \(x-y \le 0\), \(x^2 \le \frac{1}{4} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: całka podwójna

Post autor: korki_fizyka »

Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: całka podwójna

Post autor: enta »

proszę o pomoc w wyznaczeniu przedziałów całkowania
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: całka podwójna

Post autor: kerajs »

Z rysunku (który pewnie potrafisz wykonać) widać iż:
\(\frac{-1}{2} \le x \le \frac{1}{2} \\
x \le y \le -x+1 \)
ODPOWIEDZ