Oblicz całki po prostokątach:
\(\int_{}^{} \int_{D}^{} x\sin(xy)dxdy ,\) jeśli \( D = [0,1] \) x \( [\pi,2\pi]\)
Oblicz całki:
\( \int_{}^{} \int_{D}^{} (\frac{x}{y})^2dxdy \) , gdzie D to obszar ograniczony krzywymi \(xy = 1, x = 2, y = x\)
2 Całki
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: 2 Całki
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: 2 Całki
\(\int_{0}^{1}( \int_{\pi}^{2\pi} x\sin(xy)dy)dx =int_{0}^{1}( -\cos(xy)\bigg|_{\pi}^{2\pi} )dx =\\= \int_{0}^{1}( -\cos(2\pi x)+\cos(\pi x) )dx=...\)
\( \int_{}^{} \int_{D}^{} (\frac{x}{y})^2dxdy=\int_{0}^{1}(\int_{0}^{x} (\frac{x}{y})^2 dy)dx+\int_{1}^{2}(\int_{0}^{ \frac{1}{x} } (\frac{x}{y})^2 dy)dx =...\) ,
\( \int_{}^{} \int_{D}^{} (\frac{x}{y})^2dxdy=\int_{0}^{1}(\int_{0}^{x} (\frac{x}{y})^2 dy)dx+\int_{1}^{2}(\int_{0}^{ \frac{1}{x} } (\frac{x}{y})^2 dy)dx =...\) ,