Podaj pole płata powierzchniowego :

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Podaj pole płata powierzchniowego :

Post autor: TomaszSy »

Podaj pole płata powierzchniowego : \(z=x+4y+2\), leżącego nad prostokątem opisanym nierównościami : \(0 \le x \le 1\) , \(0 \le y \le 2 \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Podaj pole płata powierzchniowego :

Post autor: kerajs »

\(P=\int_0^1( \int_0^2\sqrt{1+(z'_x)^2+(z'_y)^2}dy )dx=\int_0^1( \int_0^2\sqrt{1+(1)^2+(4)^2}dy )dx=2\sqrt{18}\)

PS
Do policzenia pola tego czworokąta nie potrzeba całek.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Podaj pole płata powierzchniowego :

Post autor: panb »

Ale to by było skomplikowane, bo to taki "skrzywiony" czworokąt.
rys.png
rys.png (13.67 KiB) Przejrzano 1080 razy
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Podaj pole płata powierzchniowego :

Post autor: kerajs »

Jednak czworokąt ma ładne współrzędne wierzchołków A=(0,0,2) , B=(1,0,3), C=(1,2,11) i D=(0,2,10).
Policzenie pola dwóch trójkątów (np: ABC i ACD) z iloczynów wektorowych jest banalne.

PS
Choć niewątpliwie ten przykład szybciej się rozwiązuje całkując (stałe).
ODPOWIEDZ