Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = min {x^2,4}, y = 13 - x^2

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
1234321
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 20 kwie 2020, 20:47
Płeć:

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = min {x^2,4}, y = 13 - x^2

Post autor: 1234321 »

Cześć , jakby ktoś mógł pomóc przy takim zadanku to byłbym wdzięczny.

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: \(y = \min \{x^2,\ 4\},\ y = 13 - x^2\)
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2020, 22:04 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = min {x^2,4}, y = 13 - x^2

Post autor: korki_fizyka »

Czy wiesz ile to jest \(\min \{x^2,\ 4\}\) :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = min {x^2,4}, y = 13 - x^2

Post autor: panb »

Może rysunek pomoże:
rys.png
Wskazówka: wystarczy obliczyć pole tego co po dodatniej stronie iksów i razy 2.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3512
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1923 razy

Re: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = min {x^2,4}, y = 13 - x^2

Post autor: Jerry »

panb pisze: 20 kwie 2020, 23:50 ... wystarczy obliczyć pole tego co po dodatniej stronie iksów i razy 2.
A ja bym przesunął obszar o 4 w dół i policzył sumę tego co nad osią ox i tego co pod ox...

\(S=\int_{-3}^3(9-x^2)dx+\left| \int_{-2}^{2}(x^2-4)dx\right| \)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = min {x^2,4}, y = 13 - x^2

Post autor: panb »

Ciekawe co zrobi autor posta.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywymi: y = min {x^2,4}, y = 13 - x^2

Post autor: korki_fizyka »

założy nowy nick
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ