napisać całkę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: napisać całkę
Znowu zbyt lapidarne określenie. Chodzi o jedną gałąź cykloidy? Jaka to cykloida (zwykła, skrócona, wydłużona)?
Biorę jedną gałąź zwykłej cykloidy o równaniu \[ \begin{cases}x=R(t-\sin t)\\y=R(1-\cos t) \end{cases} , R>0, t\in \langle 0,2\pi \rangle\]
Długość liczy się całką: \[\displaystyle l= \int_{0}^{2\pi} \sqrt{(x(t)')^2+(y(t)')^2}dt \]
No i to właściwie wszystko. \(\displaystyle x'(t)=R(1-\cos t),\,\,\, y'(t)=R\sin t \)
Odpowiedź: \(\displaystyle l= R \sqrt{2} \int_{0}^{2\pi} \sqrt{1-\cos t} \,\, dt\)
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: napisać całkę
Wklepujemy lub kopiuj/wklej w Google :"cykloida długość" i..bingo
https://www.google.com/search?client=fi ... 5%9B%C4%87
co Ty jeszcze robisz na tych "studiach"? nie skończyłeś gimnazjum? tam podobno uczyli wyszukiwania informacji
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: napisać całkę
Ale trzeba być krytycznie nastawionym do takich "znalezisk".
Tam jest wzór \(\begin{cases} x= R_t\cdot \left[\varphi - \sin(\varphi)\right] \\ y=-R_t\left[1+\cos (\varphi)\right]\end{cases}\) i on jest niepoprawny, tzn. jest to cykloida, ale jakaś przesunięta pod oś x-ów, bo \( 1+\cos\varphi\ge0\)
Tam jest wzór \(\begin{cases} x= R_t\cdot \left[\varphi - \sin(\varphi)\right] \\ y=-R_t\left[1+\cos (\varphi)\right]\end{cases}\) i on jest niepoprawny, tzn. jest to cykloida, ale jakaś przesunięta pod oś x-ów, bo \( 1+\cos\varphi\ge0\)