całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

całka

Post autor: enta »

obliczyć:
\( \int_{- \infty }^{ \infty } \frac{xsinx}{(1+x^2)^2} dx\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: enta »

mam jeszcze problem z taką całka \(\int_{ -\infty }^{ \infty } \frac{cosx}{1+x^2} dx\)
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: całka

Post autor: maxkor »

korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: korki_fizyka »

a jakie ja mam q..problemy :o
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: enta »

enta pisze: 18 kwie 2020, 20:13 obliczyć:
\( \int_{- \infty }^{ \infty } \frac{xsinx}{(1+x^2)^2} dx\)
może ktoś podpowie jak to zrobić
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: radagast »

przez części. Sprowadza się do tej drugiej całki, (którą już maxkor znalazł)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: enta »

możesz mi pomóc rozpisać?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: korki_fizyka »

nam juz zabrakło atramentu więc do roboty :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: enta »

skoro przez część to \(u=xsinx \) a \(v'= \frac{1}{(1+x^2)^2} \)?
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 126
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

Re: całka

Post autor: maxkor »

W tej wyjściowej całce pomnóż licznik i mianownik przez 2
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: enta »

Nie widzę co mi da to pomnożenie
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: radagast »

enta pisze: 19 kwie 2020, 18:05 skoro przez część to \(u=xsinx \) a \(v'= \frac{1}{(1+x^2)^2} \)?
Nie. \(\displaystyle \int \frac{x\sin x}{(1+x^2)^2} dx= - \frac{1}{2} \int \sin x \left( \frac{1}{1+x^2} \right) ' dx=...\)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: enta »

Jak teraz policzę ta pochodną to wyjdzie mi to samo co wyjściowa całka
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: całka

Post autor: radagast »

\(\displaystyle \int \frac{x\sin x}{(1+x^2)^2} dx= - \frac{1}{2} \int \sin x \left( \frac{1}{1+x^2} \right) ' dx=^{ze\ wzoru\ na\ całkowanie\ przez\ części}\\
=\displaystyle- \frac{1}{2} \sin x \frac{1}{1+x^2} +\frac{1}{2} \int \frac{ \cos x }{1+x^2} dx=...\)
ODPOWIEDZ