ciąg arytmatyczny

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
maxkor
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 07 cze 2015, 11:55
Podziękowania: 44 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz

ciąg arytmatyczny

Post autor: maxkor »

Niech \(\left( a_n \right)_{n\ge 1}\) bedzie ciągiem arytmetycznym z \( a_1=1\) oraz r -naturalne.

Wykaz że
\(a_n^{1/a_k} <1+\sqrt{\frac{2\left( a_n-1 \right)}{a_k\left( a_k -1 \right)}} , \)

dla wszystkich liczb naturalnych \(2\le k\le n. \)
ODPOWIEDZ