Cześć, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu przykładu:
\( \Lim_{x\to 0^+} a^ \frac{1}{x} \) gdy \(a \in (0;1)\)
czy granicą będzie a? Niestety nie do końca rozumiem, będę wdzięczna za pomoc z wyjaśnieniem.
Granica funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
Re: Granica funkcji
\(a^{\frac{1}{x}}=e^{ln a^{\frac{1}{x}}}=e^{\frac{1}{x}ln a}\)
Policz granicę wykładnika potęgi
\( \Lim_{x\to 0^+}\frac{ln a}{x} =[\frac{-\infty}{0^+}]=-\infty\\e^{-\infty}=0\)
Policz granicę wykładnika potęgi
\( \Lim_{x\to 0^+}\frac{ln a}{x} =[\frac{-\infty}{0^+}]=-\infty\\e^{-\infty}=0\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Granica funkcji
Intuicyjnie:
\(x\to 0^+\So \frac{1}{x}\to+\infty\),
zatem
\( \Lim_{x\to 0^+} a^ \frac{1}{x} =\left[a^{+\infty}\right]=0\ \text{ dla}\ a\in(0;\ 1) \)
Pozdrawiam
\(x\to 0^+\So \frac{1}{x}\to+\infty\),
zatem
\( \Lim_{x\to 0^+} a^ \frac{1}{x} =\left[a^{+\infty}\right]=0\ \text{ dla}\ a\in(0;\ 1) \)
Pozdrawiam
Re: Granica funkcji
Przepraszam bardzo, ale nie rozumiem do końca tego rozwiązania Czy mogę prosić o wyjaśnienie, skąd wziął się logarytm? I czemu jest tam \(e\) ? Rozwiązanie od drugiej osoby jest zupełnie inne, więc już w ogóle ciężko mi to ogarnąć.
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Granica funkcji
Galen trochę namącił podstawiając za \(\ln a\) symbol \(- \infty \)
\(\ln a\) jest po prostu ujemne , \( \frac{ujemna}{0^+}=- \infty \)
Rozwiązane Jerrego jest prostsze. Spróbuj je zrozumieć. Bazuje wyłącznie na intuicji granicy i własnościach funkcji wykładniczej.
\(\ln a\) jest po prostu ujemne , \( \frac{ujemna}{0^+}=- \infty \)
Rozwiązane Jerrego jest prostsze. Spróbuj je zrozumieć. Bazuje wyłącznie na intuicji granicy i własnościach funkcji wykładniczej.
- Jerry
- Expert
- Posty: 3527
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 50 razy
- Otrzymane podziękowania: 1933 razy
Re: Granica funkcji
Powszechnie znany fakt, dla dobrze określonych \(a, b\): $$b=a^{\log_ab}$$
Jeśli \(a=e\), to
$$b=e^{\ln b}$$
Nie zgadzam się z Tobą, granica jest taka sama
Pozdrawiam
Re: Granica funkcji
Chodziło mi o to, że jest rozwiązywane w zupełnie inny sposób - fakt, granica jest ta sama, ale dojście do niej inne.
Mniej więcej rozumiem, bardzo dziękuję wszystkim za pomoc.