Badanie organiczoności ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agatakoss1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
Podziękowania: 24 razy

Badanie organiczoności ciągu

Post autor: agatakoss1 »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania:

Zbadaj ograniczoność ciągu podanego wzorem:



\( a_n= \frac{1+(-1)^{n}\cdot n}{2n+1} \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Badanie organiczoności ciągu

Post autor: panb »

\(\left| \frac{1+(-1)^n \cdot n}{2n+1} \right | = \frac{|1+(-1)^n \cdot n|}{2n+1} \le \frac{1+n}{2n+1}<1 \)
agatakoss1
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 42
Rejestracja: 26 mar 2020, 11:14
Podziękowania: 24 razy

Re: Badanie organiczoności ciągu

Post autor: agatakoss1 »

Czyli ciąg jest ograniczony z góry: M=1 tak?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3530
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1936 razy

Re: Badanie organiczoności ciągu

Post autor: Jerry »

panb, w skrócie pisze: 17 kwie 2020, 13:20 \(|a_n| <1 \)
to znaczy
\(-1<a_n<1\)
i tylko tyle oraz aż tyle

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ