Sprawdź, że funkcje \(z\) spełniają równania:
\(z=f(x^2+y^2)\), \(y \frac{ \partial z}{ \partial x} -x \frac{ \partial z}{ \partial y} =0\)
Sprawdź, że funkcje z spełniają równania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Sprawdź, że funkcje z spełniają równania
Wskazówka:
\(\displaystyle \frac{ \partial z}{ \partial x} =2xf'(x^2+y^2),\quad \frac{ \partial z}{ \partial y} =2yf'(x^2+y^2)\)
\(\displaystyle \frac{ \partial z}{ \partial x} =2xf'(x^2+y^2),\quad \frac{ \partial z}{ \partial y} =2yf'(x^2+y^2)\)