Wykreśl funkcje

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Wykreśl funkcje

Post autor: peresbmw »

Wykreśl funkcje
\(f(x,y)= \sqrt{x^2+y^2-1} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Wykreśl funkcje

Post autor: grdv10 »

Dziedziną funkcji jest brzeg i zewnętrze okręgu \(x^2+y^2=1\). Wprowadźmy współrzędne biegunowe \(x=r\cos\varphi\) oraz \(y=r\sin\varphi\). Wtedy \(f(x,y)=\sqrt{r^2-1}\). Wystarczy teraz narysować wykres funkcji \(\sqrt{r^2-1}\), gdzie \(r\geqslant 1\) (z ruchomą osią promienia \(r\)) i obrócić go dookoła osi \(z\) (bo to wyrażenie nie zależy od kąta \(\varphi\), więc w każdym kierunku wykres będzie identyczny). Ot i cała filozofia. :)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wykreśl funkcje

Post autor: panb »

A jakby to nie było jasne, to obrazek:
rys.png
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Wykreśl funkcje

Post autor: peresbmw »

dzięki, a możesz mi powiedzieć w jakim programie rysujesz te wykresy?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Wykreśl funkcje

Post autor: panb »

jasne - to geogebra, darmowa - nieoceniona pomoc
ODPOWIEDZ