Znalezc najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji w podanym zbiorze
\(f(x, y) = x^2 − xy + y^2\) w zbiorze \(D = \{(x, y) : |x| + |y| \le 1\}\),
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 11
- Rejestracja: 14 kwie 2020, 11:40
- Podziękowania: 2 razy
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2020, 20:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości
Powód: poprawa wiadomości
-
- Fachowiec
- Posty: 1039
- Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
- Podziękowania: 9 razy
- Otrzymane podziękowania: 388 razy
- Płeć:
Re: Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Mamy \(f(x,y)=\left(x-\frac{1}{2}y\right)^2+\frac{3}{4}y^2\ge 0\), więc wartość najmniejszą ma w punkcie \((0,0)\), bo tylko on spełnia warunki \(y=0\wedge x-\frac{1}{2}y=0\).
Funkcja \(f\) jest wypukła jako suma kwadratów funkcji liniowych. Maksimum tej funkcji jest więc przyjęte w jednym z punktów ekstremalnych kwadratu \(D\), którymi są \((1,0),\ (0,1),\ (-1,0),\ (0,-1).\) Widać, że w każdym z tych punktów mamy wartość funkcji równą \(1\).
Korzystałem tu z wiedzy dostępnej każdemu studentowi, który miał wykład z optymalizacji.
Funkcja \(f\) jest wypukła jako suma kwadratów funkcji liniowych. Maksimum tej funkcji jest więc przyjęte w jednym z punktów ekstremalnych kwadratu \(D\), którymi są \((1,0),\ (0,1),\ (-1,0),\ (0,-1).\) Widać, że w każdym z tych punktów mamy wartość funkcji równą \(1\).
Korzystałem tu z wiedzy dostępnej każdemu studentowi, który miał wykład z optymalizacji.