Objętość bryły

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Objętość bryły

Post autor: mela1015 »

Obliczyć objętość bryły powstałej przez obrót dookoła osi OX krzywej
\(y=\sin \frac{x}{2} \) gdzie \(x \in [0, \frac{\pi}{2} ]\)
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2020, 21:51 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu: \sin
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Objętość bryły

Post autor: radagast »

radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Objętość bryły

Post autor: radagast »

czyli \(\displaystyle V= \pi\int_{0}^{ \frac{\pi}{2} } \sin^2 \frac{x}{2} dx=\pi\int_{0}^{ \frac{\pi}{2}} \frac{1-\cos x}{2} dx=...\) dasz radę ?
ODPOWIEDZ