Granica jednostronna z modułem

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Granica jednostronna z modułem

Post autor: agix97 »

Cześć, bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania, mianowicie nie wiem, jak powinien zachować się tutaj moduł. W obu zadaniach odpowiedź to \( -\infty \).

a) \( \Lim_{x\to -4^+} \frac{x}{|x+4|} \)
b) \( \Lim_{x\to -4^- } \frac{x}{|x+4|} \)

Będę wdzięczna za jakieś wyjaśnienie :oops:
radagast
Guru
Guru
Posty: 17549
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Granica jednostronna z modułem

Post autor: radagast »

a) \( \Lim_{x\to -4^+} \frac{x}{|x+4|} = \frac{-4}{|0^+|} = \frac{-4}{0^+} =- \infty \)
b) \( \Lim_{x\to -4^- } \frac{x}{|x+4|}= \frac{-4}{|0^-|}=\frac{-4}{0^+} =- \infty \)
ODPOWIEDZ