pole obszaru

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

pole obszaru

Post autor: enta »

obliczyć pole obszaru płaskiego ograniczonego krzywymi
\(y= \frac{1}{x^2+1}\)
\(y= \frac{x^2}{2}\)
\(y= \frac{1}{x^2+2} \)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6261
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: pole obszaru

Post autor: korki_fizyka »

Zrobiłaś rysunek :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: pole obszaru

Post autor: panb »

rys.png
\(\displaystyle {P= \int_{-1}^{1} \left( \frac{1}{x^2+1} - \frac{x^2}{2} \right)dx - \int_{-\sqrt{\sqrt3-1}}^{\sqrt{\sqrt3-1}} \left( \frac{1}{x^2+2} - \frac{x^2}2{} \right)dx} \)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: pole obszaru

Post autor: enta »

dzięki a skąd się wzieło \(\frac{1}{x^2} \) ?
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: pole obszaru

Post autor: enta »

a dobra już chyba wiem tam powinno być \(\frac{1}{x^2+1}\)
ODPOWIEDZ