Obliczyć z definicji Riemanna

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kamila97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2020, 17:29
Podziękowania: 4 razy

Obliczyć z definicji Riemanna

Post autor: Kamila97 »

Obliczyć z definicji całki (szw1710) Riemanna

\(\displaystyle\int\limits_1^4\frac{dx}{1+2x},\)

\(\displaystyle\int\limits_{-4}^{5} \bigl|1−|1−x|\bigr|dx.\)
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2020, 20:46 przez grdv10, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa LaTeX-a
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Obliczyć z definicji Riemanna

Post autor: grdv10 »

Obie funkcje podcałkowe są ciągłe, tak więc wystarczy podzielić przedział całkowania na \(n\) równych części, wziąć punkty pośrednie np. jako początkowe w podprzedziałach, zbudować sumę całkową i obliczyć jej granicę przy \(n\to\infty\).
Kamila97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 22 sty 2020, 17:29
Podziękowania: 4 razy

Re: Obliczyć z definicji Riemanna

Post autor: Kamila97 »

Ja czaje o co chodzi tylko nie wiem jak to zapisać :/
ODPOWIEDZ