Równanie różniczkowe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Równanie różniczkowe

Post autor: MiedzianyDawid »

\(y'=-y^2- \frac{y}{x}+ \frac{4}{x^2} \), gdy \(y= \frac{1}{x} \)
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: MiedzianyDawid »

Jest to równanie Riccatiego, ale w pewnym momencie wyrażenia nie chcą się skracać.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: panb »

Bo \(y=\frac{1}{x}\) nie jest rozwiązaniem szczegółowym tego równania.
MiedzianyDawid
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 136
Rejestracja: 12 sie 2018, 21:51
Podziękowania: 112 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: MiedzianyDawid »

Jak to? Czemu? I w takim razie w jaki sposób rozwiązać to równanie?
Robakks
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 149
Rejestracja: 30 wrz 2012, 20:36
Podziękowania: 2 razy
Otrzymane podziękowania: 13 razy
Płeć:

Re: Równanie różniczkowe

Post autor: Robakks »

Tutaj mamy dwie całki szczególne

\(y_{1}=-\frac{2}{x}\\
y_{2}=\frac{2}{x}\
\)


@panb podobno można wykorzystać obydwie całki szczególne dla ułatwienia obliczeń
tzn podobno mając dwie całki szczególne wystarczy rozdzielić zmienne
zamiast rozwiązywać równanie Bernoulliego bądź liniowe pierwszego rzędu
ODPOWIEDZ