Napisz parametryzacje \( \gamma (t) =(....,...) \) podanej krzywej
\(x=2\cos2t\),
\(y=3\sin2t\),
\(0 \le t \le \frac{ \pi }{2} \)
Parametryzacja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Parametryzacja
\(\)Nie wiem czy to o to chodzi ale spróbuję:
\(x=2cos2t\),
\(y=3sin2t\)
zatem
\(3x=6cos2t\),
\(2y=6sin2t\)
czyli:
\(9x^2+4y^2=36\) (jest to więc elipsa o półosiach 2 i 3)
\(x=2cos2t\),
\(y=3sin2t\)
zatem
\(3x=6cos2t\),
\(2y=6sin2t\)
czyli:
\(9x^2+4y^2=36\) (jest to więc elipsa o półosiach 2 i 3)
-
- Stały bywalec
- Posty: 488
- Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
- Podziękowania: 229 razy
- Otrzymane podziękowania: 2 razy
Re: Parametryzacja
Czyli jak mam \(0 \le t \le \frac{ \pi }{2} \) to biorę tę 1/4 części tej elipsy gdybym chciała to narysować?
-
- Guru
- Posty: 17549
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7435 razy
- Płeć:
Re: Parametryzacja
Mi wychodzi , że to połowa (ta górna )
Bo: \(t \in \left\langle0, \frac{\pi}{2} \right\rangle \So 2t \in \left\langle 0, \pi \right\rangle \So \begin{cases}\cos 2t \in \left\langle-1,1 \right\rangle\\\sin 2t \in \left\langle0,1 \right\rangle \end{cases} \So \begin{cases}2\cos 2t \in \left\langle-2,2 \right\rangle\\3\sin 2t \in \left\langle0,3 \right\rangle \end{cases}\So \begin{cases}-2 \le x \le 2\\0 \le y \le 3 \end{cases} \)
Bo: \(t \in \left\langle0, \frac{\pi}{2} \right\rangle \So 2t \in \left\langle 0, \pi \right\rangle \So \begin{cases}\cos 2t \in \left\langle-1,1 \right\rangle\\\sin 2t \in \left\langle0,1 \right\rangle \end{cases} \So \begin{cases}2\cos 2t \in \left\langle-2,2 \right\rangle\\3\sin 2t \in \left\langle0,3 \right\rangle \end{cases}\So \begin{cases}-2 \le x \le 2\\0 \le y \le 3 \end{cases} \)