Krzywe

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Krzywe

Post autor: mela1015 »

Obliczyć pole obszaru ograniczonego krzywą \(r= a\sqrt{ \cos 2t } \), \(- \frac{ \pi }{4} \leqslant t \leqslant \frac{ \pi }{4} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Krzywe

Post autor: grdv10 »

Jest na to prosty wzór:\[P=\frac{1}{2}\int\limits_{\alpha}^{\beta}r^2(t)\text{ d}t.\]
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Krzywe

Post autor: mela1015 »

szw1710 pisze: 27 mar 2020, 19:16 Jest na to prosty wzór:\[P=\frac{1}{2}\int\limits_{\alpha}^{\beta}r^2(t)\text{ d}t.\]
Skąd taki wzór?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Krzywe

Post autor: panb »

Jeśli nie masz go w notatkach, a znasz angielski, to tutaj jest wyprowadzenie.
ODPOWIEDZ