wyznacz i naszkicuj dwie poziomice

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

wyznacz i naszkicuj dwie poziomice

Post autor: enta »

wyznacz i naszkicuj dwie poziomice funkcji\( f(x,y)=x^2+ \frac{y^2}{4} \) przechodzące przez punkty (1,0) oraz (0,1)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznacz i naszkicuj dwie poziomice

Post autor: kerajs »

\(f(1,0)=1\\
f(0,1)= \frac{1}{4} \)

pozostaje narysowac elipsy:
\(x^2+ \frac{y^2}{4}=1 \\
x^2+ \frac{y^2}{4}= \frac{1}{4} \)
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: wyznacz i naszkicuj dwie poziomice

Post autor: enta »

jak narysować tą drugą elipse?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznacz i naszkicuj dwie poziomice

Post autor: kerajs »

Rysujesz owal przechodzący przez punkty (-1/2,0) (0,1) (1/2, 0) i (0,-1)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6268
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: wyznacz i naszkicuj dwie poziomice

Post autor: korki_fizyka »

Elipsa to nie owal :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: wyznacz i naszkicuj dwie poziomice

Post autor: kerajs »

Tak, podobnie jak żadna z krzywych które kiedykolwiek narysowałeś nie była parabolą.
ODPOWIEDZ