naszkicuj i nazwij powierzchnię

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

naszkicuj i nazwij powierzchnię

Post autor: enta »

naszkicuj i nazwij powierzchnię o równaniu \(z-4=- \sqrt{2x^2+(y-1)^2} \)
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: naszkicuj i nazwij powierzchnię

Post autor: kerajs »

\((z-4)^2=2x^2+(y-1)^2 \wedge z \le 4\)
To dolna powłoka stożka eliptycznego o wierzchołku w punkcie (0,1,4).
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: naszkicuj i nazwij powierzchnię

Post autor: enta »

dzięki ale nie wiem jak to narysować , pomożesz?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: naszkicuj i nazwij powierzchnię

Post autor: kerajs »

Rysujesz przekroje:
dla z=4 masz punkt (0,1,4)
dla z=3 masz elipsę 2x^2+(y-1)^2=1
dla z=0 masz elipsę 2x^2+(y-1)^2=16
potem łączysz te przekroje dostając coś podobnego do dolnego stożka z https://pl.sodiummedia.com/img/obrazova ... -najti.jpg
ODPOWIEDZ