Cześć, mam wątpliwość co do poprawności rozwiązania zadania i prosiłabym o sprawdzenie. Przykład:
\( \Lim_{x\to \infty } (n \cdot ( \frac{1}{n^2+1}+ \frac{1}{n^2+2}+\frac{1}{n^2+3}+...+\frac{1}{n^2+n})) \)
Chciałam skorzystać tutaj w tym momencie zadania z twierdzenia o trzech ciągach, ale nie jestem do końca pewna, czy dobrze to robię:
\( n \cdot ( \frac{1}{n^2+n}+ \frac{1}{n^2+n}+\frac{1}{n^2+n}+...+\frac{1}{n^2+n})
\le n \cdot ( \frac{1}{n^2+1}+ \frac{1}{n^2+2}+\frac{1}{n^2+3}+...+\frac{1}{n^2+n}) \le
n \cdot ( \frac{1}{n^2}+ \frac{1}{n^2}+\frac{1}{n^2}+...+\frac{1}{n^2}) \)
Nie jestem pewna zwłaszcza co do ciągu ograniczającego z góry. Czy powinno być w mianowniku \(n^2\) czy może \(n^2+1\) i czy mogłabym prosić o wytłumaczenie czemu tak, a nie inaczej? Wynik to 1. Na ten moment tak mi wychodzi, ale nie jestem przekonana co do mianowników.
Dziękuję z góry, pozdrawiam!
Oblicz granicę
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granicę
jest dobrze, przecież \(\frac{1}{n^2+k}<\frac{1}{n^2}\) dla każdego \(k\in\mathbb{N} \)agix97 pisze: ↑21 mar 2020, 16:48 Cześć, mam wątpliwość co do poprawności rozwiązania zadania i prosiłabym o sprawdzenie. Przykład:
\( \Lim_{x\to \infty } (n \cdot ( \frac{1}{n^2+1}+ \frac{1}{n^2+2}+\frac{1}{n^2+3}+...+\frac{1}{n^2+n})) \)
Chciałam skorzystać tutaj w tym momencie zadania z twierdzenia o trzech ciągach, ale nie jestem do końca pewna, czy dobrze to robię:
\( n \cdot ( \frac{1}{n^2+n}+ \frac{1}{n^2+n}+\frac{1}{n^2+n}+...+\frac{1}{n^2+n})
\le n \cdot ( \frac{1}{n^2+1}+ \frac{1}{n^2+2}+\frac{1}{n^2+3}+...+\frac{1}{n^2+n}) \le
n \cdot ( \frac{1}{n^2}+ \frac{1}{n^2}+\frac{1}{n^2}+...+\frac{1}{n^2}) \)
Nie jestem pewna zwłaszcza co do ciągu ograniczającego z góry. Czy powinno być w mianowniku \(n^2\) czy może \(n^2+1\) i czy mogłabym prosić o wytłumaczenie czemu tak, a nie inaczej? Wynik to 1. Na ten moment tak mi wychodzi, ale nie jestem przekonana co do mianowników.
Dziękuję z góry, pozdrawiam!
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Oblicz granicę
Okej, po prostu nie do końca rozumiem, czemu jest w ciągu ograniczającym od góry w mianowniku \(n^2\), a nie \(n^2+1\)?
Robiąc inne przykłady bez ułamków np. \( \sqrt[n]{2^n+4^n+8^n} \) zastosuję twierdzenie tak:
\( \sqrt[n]{8^n} \le \sqrt[n]{2^n+4^n+8^n} \le \sqrt[n]{8^n+8^n+8^n} \), i wybieram tą największą liczbę dokładnie tą samą.
a w przytoczonym przeze mnie wcześniej przykładzie pierwszy wyraz ciągu to \( \frac{1}{n^2+1} \), a ostatni \( \frac{1}{n^2+n}\) . Dlatego nie rozumiem, czemu do ciągu ograniczającego od dołu wrzucam w mianownik \(n^2+n\), czyli ten największy identycznie jak w przykładzie, a w ograniczającym od góry daję \(n^2\), a nie najmniejszy z tego ciągu czyli \(n^2+1\). Tam jest znak \( \le \), a nie tylko mniejsze niż. Nie wiem czy dobrze tłumaczę, o co w ogóle mi chodzi...
Robiąc inne przykłady bez ułamków np. \( \sqrt[n]{2^n+4^n+8^n} \) zastosuję twierdzenie tak:
\( \sqrt[n]{8^n} \le \sqrt[n]{2^n+4^n+8^n} \le \sqrt[n]{8^n+8^n+8^n} \), i wybieram tą największą liczbę dokładnie tą samą.
a w przytoczonym przeze mnie wcześniej przykładzie pierwszy wyraz ciągu to \( \frac{1}{n^2+1} \), a ostatni \( \frac{1}{n^2+n}\) . Dlatego nie rozumiem, czemu do ciągu ograniczającego od dołu wrzucam w mianownik \(n^2+n\), czyli ten największy identycznie jak w przykładzie, a w ograniczającym od góry daję \(n^2\), a nie najmniejszy z tego ciągu czyli \(n^2+1\). Tam jest znak \( \le \), a nie tylko mniejsze niż. Nie wiem czy dobrze tłumaczę, o co w ogóle mi chodzi...
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć:
Re: Oblicz granicę
może być i \(n^2+1\) w mianowniku, na to samo wyjdzie
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
Re: Oblicz granicę
Sprawdzałam już wcześniej i tak, faktycznie wychodzi tak samo, pytanie, czy to jest też poprawnie matematycznie?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10381 razy
- Płeć: