Oblicz całkę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Oblicz całkę

Post autor: mela1015 »

Oblicz całkę \( \int_{A} dm_n\) (dla odpowiedniego n) jeżeli
\(f(x,y,z)=z\), A jest obszarem ograniczonym powierzchniami \(x=0\), \(y=0\), \(z=0\), \(x+y+z=1\)

liczyłam to za pomocą współrzędnych sferycznych ale coś mi nie wychodzi, nie wiem jaki wziąć zakres zmienności parametrów, czy macie jakiś pomysł na rozwiązanie tej całki bez współrzędnych sferycznych?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Oblicz całkę

Post autor: panb »

Co to jest \( m_n\) ?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Oblicz całkę

Post autor: mela1015 »

Całka Lebesgu'ea
n liczba zmiennych
tutaj mamy 3 zmienne x, y, z czyli powinna być jedną całką potrójna tylko jaki miałby być zakres tych parametrów?
ODPOWIEDZ