a) \( y=x^2, y= \frac{1}{2}x, y=3x \)
b) \(y=\frac{1}{x^2}, y=x, y=4 \)
c) \(y= xe^{-2x} , y=0, x=-\frac{1}{2}, x=1 \)
d) \(y^2=4-2x, x+y=-2 \)
e) \(y=ln(x+6), y=3lnx, y=0, x=0 \)
Proszę o dokładne rozpisanie
Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
Rozwiązanie polega głównie na dokładnych rysunkach. Ja tutaj rysować nie umiem ale umiem sobie wyobrazić te funkcje, mam nadzieję, ze Ty także
a) wszystkie 3 funkcje przechodzą przez punkt (0;0) jest to więc lewostronna granica całkowania
następnie szukamy punktów przecięcia prostych z parabolą:
\(\frac{x}{2} =x^2\) i \(3x = x^2\)
są to punkty: \((\frac{1}{2}; \frac{1}{4})\) i (3; 9)
szukane pole składa się pola trójkąta \((S_1)\) i pola pomiędzy prostą y = 3x i parabolą \((S_2)\)
\( S_1 = \int_{0}^{\frac{1}{2}} (3x -\frac{x}{2})dx\)
\(S_2 = \int_{\frac{1}{2}}^{3} (3x -x^2) dx \)
dalej już chyba dasz radę?
a) wszystkie 3 funkcje przechodzą przez punkt (0;0) jest to więc lewostronna granica całkowania
następnie szukamy punktów przecięcia prostych z parabolą:
\(\frac{x}{2} =x^2\) i \(3x = x^2\)
są to punkty: \((\frac{1}{2}; \frac{1}{4})\) i (3; 9)
szukane pole składa się pola trójkąta \((S_1)\) i pola pomiędzy prostą y = 3x i parabolą \((S_2)\)
\( S_1 = \int_{0}^{\frac{1}{2}} (3x -\frac{x}{2})dx\)
\(S_2 = \int_{\frac{1}{2}}^{3} (3x -x^2) dx \)
dalej już chyba dasz radę?
Ostatnio zmieniony 16 mar 2020, 19:53 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
tak ale jak to dalej rozpisać tym wzorem? |P|= \(\int_{b}^{a}(f1(x)-f2(x))dx\)korki_fizyka pisze: ↑16 mar 2020, 19:40 Rozwiązanie polega głównie na dokładnych rysunkach. Ja tutaj rysować nie umiem ale umiem sobie wyobrazić te funkcje, mam nadzieję, ze Ty także
a) wszystkie 3 funkcje przechodzą przez punkt (0;0) jest to więc lewostronna granica całkowania
następnie szukamy punktów przecięcia prostych z parabolą:
\(\frac{x}{2} =x^2\) i \(3x = x^2\)
są to punkty: \((\frac{1}{2}; \frac{1}{4})\) i (3; 9)
którą funkcję odjąć od której?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
"górną" od "dolnej"
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
nie możesz tego rozpisać na tym przykładzie? tyle wiem
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
Czy przeczytałeś to co napisałem wcześniej czy też pisałeś podczas, gdy ja jeszcze edytowałem swój post?
Myślałem, że umiesz policzyć te całki:
\( S = S_1 + S_2 = \int_{0}^{\frac{1}{2}} (3x -\frac{x}{2})dx + \int_{\frac{1}{2}}^{3} (3x -x^2) dx = [\frac{3x^2}{2} -\frac{x^2}{4}]_0^{\frac{1}{2}} + [\frac{3x^2}{2} -\frac{x^3}{3}]^3_{\frac{1}{2}} = \frac{5}{16} + \frac{25}{6} = \frac{215}{48}\)
Myślałem, że umiesz policzyć te całki:
\( S = S_1 + S_2 = \int_{0}^{\frac{1}{2}} (3x -\frac{x}{2})dx + \int_{\frac{1}{2}}^{3} (3x -x^2) dx = [\frac{3x^2}{2} -\frac{x^2}{4}]_0^{\frac{1}{2}} + [\frac{3x^2}{2} -\frac{x^3}{3}]^3_{\frac{1}{2}} = \frac{5}{16} + \frac{25}{6} = \frac{215}{48}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Oblicz pole obszaru ograniczonego wykresami funkcji
Co z kolejnymi przykładami, policzyłeś?
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl