Całka

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Całka

Post autor: mela1015 »

Oblicz całkę \( \int_{A} fdm_n \) (dla odpowiedniego n) jeżeli:

\(f(x,y)=xy^3 dxdy\) , A jest obszarem położonym w pierwszej ćwiartce i ograniczonymi liniami

\(xy=1\),
\(xy=2\),
\(y=x\),
\(y=2x\)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: grdv10 »

Tego rodzaju całkę można policzyć na dwa sposoby. Ale przede wszystkim trzeba ten obszar narysować.

1. Dzielimy obszar na dwa podobszary i każdy opisujemy nierównościami. Liczymy całki po każdym obszarze i sumujemy.
2. Można dokonać zamiany zmiennych \(xy=s,\ \frac{y}{x}=t\) przechodząc na kwadrat \(\langle 1,2\rangle^2.\) Tu po prostu trzeba wyznaczyć jakobian w zależności od \(s,t\). Jest tak dlatego, że w twierdzeniu o zamianie zmiennych mnoży się przez moduł z jakobianu. Tutaj finalnie mamy całkę iterowaną \[\int\limits_{1}^{2}\left(\int\limits_1^2\frac{1}{2}s^2\text{d}s\right)\text{d}t.\]

Odpowiedź: Wartością całki jest \(\frac{7}{6}\).

mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całka

Post autor: mela1015 »

szw1710 pisze: 15 mar 2020, 18:20 Tu po prostu trzeba wyznaczyć jakobian w zależności od \(s,t\).
Jak wyznaczyć ten jakobian? W sensie pochodną po x i po y?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: grdv10 »

Stopień zaawansowania Twojego wykładu zależy od kierunku, który studiujesz. Sądząc po Twoich pytaniach z funkcji analitycznych czy topologii, jest to matematyka. Tak więc twierdzenie o zamianie zmiennych jest jak najbardziej na miejscu.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Macierz_Jacobiego

Popatrz na przykład \(2\times 2\).
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całka

Post autor: mela1015 »

To rozumiem jak się oblicza ale nie wiem jakie mam wziąć funkcje po prostu za \(f_1(x,y)=xy\) za \(f_2(x,y)= \frac{y}{x} \)?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Całka

Post autor: grdv10 »

Tak. Ja tylko oznaczyłem to \(s,t\) i już.
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całka

Post autor: mela1015 »

szw1710 pisze: 15 mar 2020, 18:20 Tutaj finalnie mamy całkę iterowaną \[\int\limits_{1}^{2}\left(\int\limits_1^2\frac{1}{2}s^2\text{d}s\right)\text{d}t.\]
Skąd dostajemy taką całkę iterowaną ?
mela1015
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 488
Rejestracja: 20 kwie 2013, 11:00
Podziękowania: 229 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Całka

Post autor: mela1015 »

wyznacznik Jakobianu wyszedł mi \( \frac{2y}{x} \)
ODPOWIEDZ