Sprawdzić, że podane funkcje spełniają warunek fxx + fyy = 0 (równanie Laplace’a)

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ILikeTurtlesGDamn
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 gru 2019, 15:49
Podziękowania: 8 razy

Sprawdzić, że podane funkcje spełniają warunek fxx + fyy = 0 (równanie Laplace’a)

Post autor: ILikeTurtlesGDamn »

f(x, y) = arc tg(x/y)

Mam o to taką funkcję. Chciałbym wiedzieć czy dobrze myślę co teraz zrobić.
1. Liczę drugą pochodną po x
2. Liczę drugą pochodną po y
3. Sumuje i sprawdzam czy wychodzi 0?
ILikeTurtlesGDamn
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 gru 2019, 15:49
Podziękowania: 8 razy

Re: Sprawdzić, że podane funkcje spełniają warunek fxx + fyy = 0 (równanie Laplace’a)

Post autor: ILikeTurtlesGDamn »

Oczywiście chodziło mi o pochodne cząstkowe
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Sprawdzić, że podane funkcje spełniają warunek fxx + fyy = 0 (równanie Laplace’a)

Post autor: eresh »

ILikeTurtlesGDamn pisze: 06 mar 2020, 18:51 Oczywiście chodziło mi o pochodne cząstkowe
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ILikeTurtlesGDamn
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 12 gru 2019, 15:49
Podziękowania: 8 razy

Re: Sprawdzić, że podane funkcje spełniają warunek fxx + fyy = 0 (równanie Laplace’a)

Post autor: ILikeTurtlesGDamn »

eresh pisze: 06 mar 2020, 18:54
ILikeTurtlesGDamn pisze: 06 mar 2020, 18:51 Oczywiście chodziło mi o pochodne cząstkowe
tak
Dziękuje za odpowiedź :)
ODPOWIEDZ