Granica ciągu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
agix97
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 29
Rejestracja: 05 sie 2019, 22:07
Podziękowania: 17 razy
Płeć:

Granica ciągu

Post autor: agix97 »

Cześć, bardzo proszę o pomoc z rozwiązaniem tego przykładu: \( \Lim_{n\to \infty } \frac{n \choose 2}{n^2+3n-1} \).

Nie mogę sobie poradzić w momencie, gdy rozpiszę, że \( {n \choose 2 } = \frac{n!}{2!*(n-2)!} \). Jak dalej rozpisać \((n-2)!\) i obliczyć granicę?
Wynik to \( \frac{1}{2} \).

Dziękuję z góry, pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1934 razy

Re: Granica ciągu

Post autor: Jerry »

\( {n \choose 2 } = \frac{n!}{2!\cdot(n-2)!}= \frac{n\cdot(n-1)\cdot(n-2)!}{2!\cdot(n-2)!}= \frac{n\cdot(n-1)}{2}=\cdots \)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ