Oblicz granicę

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
dom1ns00
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 07 lut 2020, 19:19
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Oblicz granicę

Post autor: dom1ns00 »

\( \Lim_{x\to 0} (1+3tg^2x)^{ctg^2x}\)
Doszedłem do miejsca gdzie:
\( \Lim_{x\to 0} (1+3tg^2x)^{ctg^2x} = e * \Lim_{x\to 0} \frac{ln(1+3tg^2x)}{ \frac{1}{ctg^2x} }\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3527
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 50 razy
Otrzymane podziękowania: 1933 razy

Re: Oblicz granicę

Post autor: Jerry »

\( \Lim_{x\to 0} (1+3\tg^2x)^{\ctg^2x} = \Lim_{x\to 0}\left[\left(1+\frac{3}{\ctg^2 x}\right)^\frac{\ctg^2 x}{3 }\right]^3=e^3\)

Pozdrawiam
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: Oblicz granicę

Post autor: Galen »

\(\Lim_{x\to \infty} (1+\frac{c}{x})^x=e^c\)
\( \Lim_{x\to 0}(1+\frac{3}{ctg^2x})^{ctg^2x}=e^3\)
Dobrze,że są drugie potęgi,bo mamy \(ctg^2x \to \infty\;gdy\;\;x \to 0\) niezależnie od tego czy z lewej czy z prawej...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ