Równanie stycznej

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
RazzoR
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 252
Rejestracja: 27 mar 2009, 13:23
Podziękowania: 117 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

Równanie stycznej

Post autor: RazzoR »

Napisz równanie stycznej do wykresu funkcji \(f(x) = \frac{1}{x^2} w punkcie (1, f(1))\).
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Równanie stycznej

Post autor: kerajs »

\(f(1)= \frac{1}{1^2}=1\\
f'=(-2)x^{-3}\\
f'(1)= \frac{-2}{1^3}=-2\\
s: \ y-1=-2(x-1)\\
y=-2x+3 \)
ODPOWIEDZ