Wykorzystując odpowiednie twierdzenie o granicy ciągów oblicz:
\((ii) \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{n+2} cos(n+2)\)
granica ciągów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: granica ciągów
\( \Lim_{n\to \infty } \frac{-1}{n+2} \le \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{n+2} cos(n+2) \le \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{n+2} \\
0 \le \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{n+2} cos(n+2) \le 0\\
\Lim_{n\to \infty } \frac{1}{n+2} cos(n+2)=0
\)
0 \le \Lim_{n\to \infty } \frac{1}{n+2} cos(n+2) \le 0\\
\Lim_{n\to \infty } \frac{1}{n+2} cos(n+2)=0
\)