Oblicz granicę funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
wojtasekpl
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 17
Rejestracja: 04 maja 2013, 20:10
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Oblicz granicę funkcji

Post autor: wojtasekpl »

\(\Lim_{x\to 0} \frac{4-4cos3x}{ln(x+1)-x} \)

\(\Lim_{x\to 0} \frac{1}{ln(x+1)} - \frac{1}{x} \)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę funkcji

Post autor: eresh »

wojtasekpl pisze: 09 lut 2020, 13:39 \(\Lim_{x\to 0} \frac{4-4cos3x}{ln(x+1)-x} \)
\(\Lim_{x\to 0}\frac{4-4\cos 3x}{\ln (x+1)-x}=_H\Lim_{x\to 0}\frac{12\sin 3x}{\frac{1}{x+1}-1}=_H\Lim_{x\to 0}\frac{36\cos 3x}{-\frac{1}{(x+1)^2}}=-36\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10381 razy
Płeć:

Re: Oblicz granicę funkcji

Post autor: eresh »

wojtasekpl pisze: 09 lut 2020, 13:39
\(\Lim_{x\to 0} \frac{1}{ln(x+1)} - \frac{1}{x} \)
\(\Lim_{x\to 0}\frac{x-\ln (x+1)}{x\ln (x+1)}=_H\Lim_{x\to 0}\frac{1-\frac{1}{x+1}}{\ln (x+1)+x\cdot\frac{1}{x+1}}=_H\Lim_{x\to 0}\frac{\frac{1}{(x+1)^2}}{\frac{1}{x+1}+\frac{x+1-x}{(x+1)^2}}=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ